Det finns idag många olika sorters fiskrom. De flesta har koll på löjrom och stenbitsrom, men det finns ännu fler än dessa. Rom är ett samlingsnamn för obefruktade ägg från fisk och skaldjur. Den lyxigaste och dyraste är just löjromen. Den kan du köpa i flera varianter hos Löjromsexpressen.
En annan variant som finns är eegnbågslaxrom, som helt enkelt kommer från laxfisken regnbågslax. Den har större och rödare romkorn än andra romsorter med en kraftig smak av fisk, hav och salt.
Sikrom är även det en rom, från laxfisken sik. Den ärsmåkornig och naturligt ljust orange.
Stenbitsromen kommer från arten sjurygg, där honan heter kvabbso och hannen stenbit. Rommen är naturligt beige eller svagt violett, men säljs färgad orangeröd eller svart. Smakar milt av fisk och salt.
Löjromen är en mer exklusiv rom som kommer från laxfisken siklöja. Det finns löjrom från Kalix, Vänern, USA, Kanada och Finland. Påminner om sikrom i smak och färg men har något mindre korn. Rommen är naturligt orange men färg och kornstorlek varierar beroende på ursprung.
Tångkaviar är formellt ingen rom men ett bra vegetariskt alternativ som man har gjort av havstång som tvättas, rensas, löses upp, formas till kulor, smaksätts och sedan färgas. Tångkaviar smakar salt och hav. Till utseendet påminner den om stenbitsrom och finns både i färgerna röd och svart.
Oavsett variant så finns det många bra recept som innehåller olika sorters fiskrom. Mycket gott att äta, inte minst med löjrommen!