Ett mycket trevligt skaldjur, det är hummer. Många äter gärna detta på nyår, men jag tycker det är gott att äta, året om. Det är även trevligt att fiska hummer, men det finns en del regler kring detta. Till exempel får man bara fiska med hummertina, får du hummer i något annat redskap ska du genast släppa tillbaka den i havet. Vid fritidsfiske efter hummer får sammanlagt högst sex hummertinor användas samtidigt. Den som fiskar med fiskelicens får ha högst 40 hummertinor. Om du är osäker på detta med att fiska hummer, så kan du köpa hummer online istället och få den levererad hem till dörren!
Det finns gott om bra recept när det gäller hummer. Många tänker på gratinerad hummer men med hummer går det att göra grytor, sallader, pasta risotto och en massa mer! Jag tänkte dela med mig av ett gott recept på en hummergryta:
Ingredienser
1 morot
100 g salladslök
100 g sockerärter
1 citrongräs
4 kokta humrar à 500 g
2 msk olja
1 msk fint riven ingefära
1 vitlöksklyfta
1 tsk hackad chili
1 dl hummerfond
1 burk lätt kokosmjölk, 400 g
Servera med:
600 g pressad potatis
Gör så här
Skala och skär moroten i tunna skivor. Skiva salladslöken och sockerärterna fint. Skiva citrongräset fint. Halvera hummern på längden och ta ut köttet ur stjärten. Skär det i bitar. Knäck klorna och ta ut köttet.
Hetta upp oljan i en gryta.
Fräs salladslök, citrongräs, ingefära, pressad vitlök och chili hastigt.
Tillsätt hummerbuljong, kokosmjölk och morot. Låt det sjuda några minuter under lock. Tillsätt sockerärter och hummer. Låt det sjuda i några minuter tills allt är genomvarmt.